TERVETULOA UIMAKOULUUN!


Uimakoulu toteutetaan neljänä (4) peräkkäisenä maanantaina alkaen 14.06.2021 klo 17.00 Paavonkarin venesatamassa.

Uimakoulussa tarkoituksena on, että koirakko (koira ja ohjaaja) saavat mahdollisuuden tutustua vesipelastukseen koemuotona. Uimakoulussa edetään koiran taitojen mukaisesti, mikäli vesi on koiralle uusi elementti eikä osaa uida, koiraa totutetaan veteen ja veneeseen. Jo uiva koira voi edetä nopeampaa tahtia kohti vesipelastuskokeen tehtäviä, kuten veneestä hyppy jne.

Seuraavat perustaidot ovat eduksi

  • luoksetulo
  • kontakti / lähellä pysyminen (ei karkaa omille teille vapaana ollessaan)
  • luopuminen (hallinta) – koira päästää käskyllä irti tai lopettaa asian, jota oli tekemässä

Uimakoulun harjoituskertojen välillä kannattaa itsenäisesti em. asioiden lisäksi harjoitella itsenäisesti mm. veteen tutustumista, esineiden noutoa vedestä tms. huomioiden koiran osaaminen.

Uimakoulu etenee vesipelastuskokeen soveltuvuuskokeen / alokasluokan mukaisessa järjestyksessä. Vesipelastuskokeessa kaikkien muiden koirarotujen paitsi Landseer ja Newfoundland koirien tulee suorittaa soveltuvuuskoe, jotta ne voivat osallistua varsinaisiin vesipelastuskokeisiin. Näiden kahden rodun koirilla on mahdollisuus osallistua myös juniorikokeisiin.

Harjoitusten alussa sovitaan mitä (liikkeitä) harjoitellaan sekä treenijärjestys. Ole vuorollasi valmiina. Näin ei kenelläkään mene aikaa turhaan odotteluun. Sinä tunnet parhaiten oman koirasi, joten auta ja neuvo muita toimimaan koirasi kanssa oikein.  Jää myös paikalle vielä, kun oma koirasi on treenattu. Opit katsomalla muiden treenejä.

Ennakkoon voit tutustua lajiin, koeliikkeisiin ja sääntöihin:

https://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/vesipelastuskoe

https://asiakas.kotisivukone.com/files/landseeryhdistys.kotisivukone.com/liikekaaviot_2017.pdf

https://www.kennelliitto.fi/sites/default/files/media/vepe_koe-_ja_arvosteluohjeet_1.1.17-.pdf

  1. Kerta
  • Vesipelastuksen ensimmäisenä liikkeenä on veneestä hyppy ja uinti 50 m. Eli liikkeessä vene soudetaan 50 m päähän rannasta. Koira hyppää veneestä ja ui rantaan, jossa yleensä omista kutsuu koiraa
  • Uimakoulussa tavoitteen on koiran tutustuttaminen veneeseen esimerkiksi siten, että koira menee veneeseen omistajan ja soutajan kanssa. Koira huomioiden voidaan veneeseen tutustua rannassa tai jo rannan läheisyydessä soutaen.
  • Mikäli koira ei vielä ui, uimakoulussa koiraa tutustutaan veteen ja houkutellaan uimaan rannalta käsin.

2. Kerta

  • Vesipelastuskokeen toisena liikkeenä on esineen vienti 30 metrin päässä rannasta olevaan veneeseen toiselle koiran ohjaajista. Liikkeessä toinen koiran ohjaaja lähettää koiran viemään esinettä (usein dummy) veneessä olevalle toiselle ohjaajalle.
  • Uimakoulussa koiraa opetetaan viemään esinettä toiselle henkilölle rannassa tai jos koira jo ui esineen kanssa myös vedessä seisovalle henkilölle.

3. Kerta

  • Vesipelastuskokeen kolmantena liikkeenä on veneen nouto 30 m päästä rannasta. Liikkeessä veneessä ovat soutaja ja toinen ohjaaja. Toinen ohjaaja lähettää koiran rannasta hakemaan veneen. Kun koira saapuu veneelle niin toinen ohjaaja antaa koiralle köyden, josta koira vetää veneen rantaan.
  • Uimakoulussa koira tutustutetaan esineen tai köyden hakuun veneestä. Vene on alkuun lähellä rantaa.

4. Kerta

  • Vesipelastuskokeen neljäs ja viimeinen liike on hukkuvan pelastaminen 30 metrin päästä rannasta. Liikkeessä hukkuva henkilö tiputtautuu 30 metrin päässä rannasta olevasta veneestä veteen ja läiskyttelee käsillä vettä. Ohjaaja lähettää koiran rannasta hakemaan pelastettavaa henkilöä. Koiran tulee pelastettavan luo tullessaan tarttua pelastettavan kädessä olevaan patukkaan (dummy) tai pelastettava tarttuu koiran päällä oleviin valjaisiin. Tämän jälkeen koira vetää pelastettavan rantaan.
  • Uimakoulussa koira tutustutetaan vedessä olevaan pelastettavaan henkilöön ja mikäli mahdollista voi vetää henkilöä pienen matkan kohti rantaa.

Huomioitavaa:

  • Vaikka jokaisella uimakoulu kerralla on tavoite, niin uimakoulussa edetään koiran osaamisen ehdoilla. Joillakin koirilla tämä voi tarkoittaa esimerkiksi ensimmäisen kerran harjoitteiden toistamista kaikilla uimakoulukerroilla. Ohjaajalla on kuitenkin mahdollisuus tutustua liikkeisiin ja vesipelastukseen lajina seuraamalla muiden osallistujien tekemistä.
  • Yksi osa kurssia on myös ohjaajan osallistuminen veneiden laskuun kärrystä veteen sekä veneiden nosto takaisin kärryyn kerran jälkeen. Lisäksi toivomme, että ohjaaja osallistuu avustaviin tehtäviin (soutaminen jne). Mikäli jatkat kurssin jälkeen vesipelastuksen harrastamista ovat nämä oleellinen osa harjoituskertoja.
  • Koirat odottavat useimmiten autossa tai auton läheisyydessä omaa vuoroaan, ohjaajan ollessa rannassa seuraamassa/osallistumassa toisten kurssilaisten suoritusta.

Ota mukaan koiran lisäksi:

  • koiralle mieluinen palkka (makupaloja, lelu), pyyhe koiran kuivaamiseen, kaulapanta ja hihna. Mahdolliset muut koiran omat mieleiset vesilelut voi myös ottaa mukaan.
  • itsellesi kumikengät, kahluusaappaat tms. haittaa ja vaatetus sitä silmällä pitäen, että ne nekin todennäköisesti kastuvat.  Veteen meno on välttämätön osa harjoituksia.
  • iloista ja avointa mieltä

Varaudu viettämään harjoituksissa useampi tunti, veden äärellä menee tavallisesti n.2-3h

Ilmoittautumiset sähköpostilla ullakalkaja@gmail.com

Uimakoulun hinta 25€

TERVETULOA 🙂