Historia


Kemin Seura- ja Palveluskoirakerhon historia

KSPK on perustettu vuonna 1968. Yhdistysrekisteriin kerho on kirjattu virallisesti 9.4.1968 numerolla 97639.

Kerho on heti ensimmäisestä vuodesta lähtien järjestänyt palveluskoirille koulutustilaisuuksia ja kokeita sekä näyttely- ja tottelevaisuusharjoituksia seurakoirille.

Palveluskoirakokeita järjestettiin aluksi Sivakassa, sitten Härkösessä ja myöhemmin Ulkoilu-Kivaloilla. Härkösestä vuokrattiin majaa ja sen lähimaastoja palveluskoirakokeiden pitoa varten. Kivaloilla oltiin aluksi Reserviläismajalla ja myöhemmin Ulkoilu-Kivaloiden majalla. Myöhemmin maastolajien pitopaikat ovat vaihdelleet. Tottelevaisuuskoulutusta pidettiin kerhotalon kentällä tai kaupungin urheilukentällä.

Kerho on järjestänyt useita kesälajien kilpailuja. Pohjois-Kalottiottelu Suomen, Ruotsin ja Norjan kanssa on ollut KSPK:n järjestettävänä useita kertoja. Tämä toiminta lopahti, kun rabies tuli Suomeen vuonna 1988  ja koirien kuljettaminen rajojen yli hankaloitui.

Yöttömän Yön palveluskoirakilpailut on järjestetty vuodesta 1987 lähtien.

Valjakkohiihtokilpailut ovat olleet kerhon toiminnassa mukana heti ensimmäisestä vuodesta lähtien. Yhdet vetokoirien Pohjois-Kalottimestaruuskilpailut on järjestetty Viitakoskella. Näitä kilpailuja ei järjestetty 80-luvulla, mutta kun saimme luvan käyttää Keminmaan Kallinkankaan latuja, aloitettiin toiminta uudestaan 1990-luvulla. Kerho on järjestänyt kolmet SM-valjakkohiihtokilpailut.

Näyttelyharjoituksia on pidetty heti kerhon perustamisesta lähtien. Kerho järjesti ensimmäisen oman näyttelynsä 1989. Siitä lähtien on pidetty vuosittain joko oma ryhmänäyttely tai jonkun toisen kerhon kanssa kaikkien rotujen näyttely.

Yleistottelevaisuusharjoituksia ja tottelevaisuuskokeita on myös järjestetty 1970-luvulta lähtien.

Pelastuskoira- ja vapepa-toiminnassa ovat kerholaiset olleet mukana alusta lähtien. Olemme mukana etsintäryhmässä ja lähes vuosittain on tullut hälytys tai pari.

Agility tuli kerhon toimintaan mukaan 1990-luvulla. Se oli erittäin voimakkaasti mukana kerhon toiminnassa, mutta tällä hetkellä agility-toimintaa ei kerhossamme ole.

Kerhon harjoituksia on vedetty monessa paikassa Kemissä: Sivakassa, Tammisen montulla, Kemin ammattikoululla, Paattion kartanolla, Ajoksen Murhaniemessä… Kerho sai oman kerhotalon käyttöönsä vuonna 1986. Sen yhteyteen on kaupungilta vuokrattu kenttä, jossa harjoittelu ja monet kilpailutkin nykyään tapahtuvat. Talvisin on tottelevaisuusharjoituksia vedetty eri vuokrahalleissa 1990-luvun alusta lähtien.

2000-luvun alussa uutena lajina KSPK:lle tuli vesipelastus. Laji sai nopeasti suuren suosion ja on nykyäänkin elinvoimainen kesälaji kerhossamme.

Historiikki 1968 – 2008

Historiikki 2008 – 2012